2:a inlägget
Sofies värld Jostein Gaarder
Ibland undrar jag varför vi ens läser böcker. Borde vi inte leva våra egna liv istället för att drömma oss bort i andras? Är det kanske för kunskapen och insikternas skull? Isåfall, varför är kunskap så viktig för oss, handlar inte livet om att vara lycklig den lilla tid man kan? Kanske är det för att kunskap spelar roll i ett längre perspektiv, inte bara för oss utan för framtiden. Den ger oss en mening och en odödlighet. Men å andra sidan, när solen sen slukar jorden spelar ingenting männinskan någonsin gjort någon roll. Så varför bryr jag mig, om jag ändå ska dö, glömma och glömmas bort?
När jag valde boken Sofies värld var det först utifrån ett kunskapssyfte. Men allteftersom jag läste förstod jag att jag gjorde det av det syftet att den fick mig att fundera över mitt eget syfte.
Huvudpersonen Sofie definieras av det filosofiska tankesätt som speglas här ovan. Det som är viktigt är inte hennes personlighet eller värderingar utan hur hon upptäcker livet, världen och sig själv genom filosofins mysterier.
Det var mycket intressanta tankar.
"Så varför bryr jag mig, om jag ändå ska dö, glömma och glömmas bort?"- Det verkar inte som ett sunt sätt att se på sin tillvaro tycker jag. Man borde tänka mer på odödligheten, jag skulle inte orka med en sådan tankebana. Att allt bara tar slut och att man kommer glömmas bort helt och ingen kommer bry sig i slutändan. Det kommer väll aldrig finnas någon glädje alls om man skulle tänka så? Tänk om det verkligen finns ett liv efter detta, skulle inte det få dig att känna dig gladare att föreställa sig det, även om det bara var en illusion? //Emil Lockman-Lundgren